Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Rodzaje pudełek na owoce

Pudełka na owoce spełniają wiele funkcji. Ich zadaniem jest ochrona produktu w trakcie transportu, informowanie o cechach i pochodzeniu produktu, a także o odmianie i walorach smakowych owocu. Na niektórych rodzajach opakowań zamieszcza się również wskaźniki dojrzałości produktu. Jakie rodzaje pudełek na owoce wyróżniamy i z czego się je produkuje?

 

Jakie rodzaje pudełek na owoce wyróżniamy?

Zasadniczo wyróżnia się trzy rodzaje opakowań na owoce:

  • jednostkowe,
  • zbiorcze,
  • transportowe.

Jednostkowe opakowania na owoce to te, które znajdziemy w sklepie, a zbiorcze, w których produkt zapakowany jest w opakowania jednostkowe, przekazywane są do sklepu.  Transportowe opakowania na owoce służą natomiast do transportowania owoców do sklepów oraz na targowiska.

 

Z jakich materiałów produkuje się opakowania na owoce?

Opakowania na owoce produkuje się z papieru, tektury, tworzyw sztucznych, na przykład folii, drewna, a nawet tekstyliów. Ważne, aby materiały były dopuszczone do kontaktu z żywnością. W przypadku owoców ważne jest również, aby zawartość opakowania była widoczna i pozwalała na ocenę świeżości produktu. Przykładowo jabłka czy banany transportować można w skrzynkach, wykonywanych z tworzywa sztucznego, tektury oraz drewna.

 

Co brać pod uwagę, wybierając opakowanie na owoce?

Wybierając opakowanie na owoce należy wziąć pod uwagę takie czynniki, jak przewidywany sposób ich użytkowania, możliwość ewentualnego piętrzenia w stosach, a także dostosowanie do wymiarów palet ładunkowych oraz odporność na nacisk i na działanie wilgoci. Warto pamiętać także, że opakowania do owoców i warzyw muszą spełniać wymagania, zawarte w ustawie z 6 września 2001 roku o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. U. z 2001 r., nr 63, poz. 634 — z późniejszymi zmianami Dz. U. z 2002 r. nr 135 poz. 1145). Powinny być zatem wykonane z materiałów, nieprzenikających do żywności, niepowodujących zmian cech spożywczego lub wpływających na pogorszenie jego cech organoleptycznych. Papier w pudełku na owoce powinien być nowy, czysty i zapobiegający uszkodzeniom produktu, z nietoksycznym tuszem.